Sanaüja va posar el plató al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”.
L’alcaldessa, Maria Casoliva, va obrir l’acte donant la benvinguda a totes les persones i autoritats del territori. Agraïnt-los l’oportunitat de donar a conèixer Sanaüja, va encoratjar a descobrir el nostre poble i l’entorn rural que l’envolta. Va concloure que “les dones fem grans coses però juntes podem canviar el món”.
DIVENDRES 26 ABRIL 2024
Resum de les notícies publicades.
Sanaüja va posar el plató al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”.
La delegada del Govern, Montse Berges, va ressaltar que “és un moviment viu i obert que vol anar sumant i compartint trajectòries vitals i professionals de dones que estan generant canvis en el món rural que i hi contribueixen a superar l’agropatriarcat”.
L’alcaldessa, Maria Casoliva, va obrir l’acte donant la benvinguda a totes les persones i autoritats del territori. Agraïnt-los l’oportunitat de donar a conèixer Sanaüja, va encoratjar a descobrir el nostre poble i l’entorn rural que l’envolta. Va concloure que “les dones fem grans coses però juntes podem canviar el món”.
La trobada va ser encapçalada per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la delegada del Govern Montse Bergés i l’alcaldessa Maria Casoliva. Hi van assistir també la diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Sandra Marco, els directors dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de Cultura, Dolors Vila i Albert Turull, a més de representants municipals i comarcals. La periodista Gemma Peris, cofundadora de la revista L’Oest i presidenta de la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya, va moderar la sessió.
Un total de 16 dones de la Segarra es van afegir ahir al projecte, en l’acte celebrat a la Sala Fundació Castell de Sanaüja. Entre elles la Sanaügina i alcaldessa del nostre municipi, Maria Casoliva i Zaldo, pagesa i responsable de fruita i horta al Consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya. Amb aquestes noves adhesions, la iniciativa ja arriba al centenar de dones que hi prenen part activament.
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va afirmar que “sessions com la d’avui a Sanaüja són molt importants perquè donen veu a dones que dinamitzen el territori des del món rural i des de tots els angles possibles: la cultura, l’economia, la cura per les persones o la relació amb la comunitat”. Va afegir que “aquesta posada en comú d’experiències de les dones transformadores fa xarxa i, fent xarxa, fem territori i construïm país”.
📺 Lleida Tv va emetre l’acte que es va dur a terme el passat dijous 11 d’abril a Sanaüja en el marc del projecte “Lleida, terra de dones transformadores”.
La Sanaügina Maria Casoliva i Zaldo va ser elegida per unir-se al moviment, que pretén impulsar la transformació feminista del món rural.
La Maria va incorporar-se a la pagesia fa uns 10 anys amb la plantació de pomeres a Sanaüja. D’aquí va néixer la Cooperativa Agrària del Llobregós. Arrel de la vinculació que això tenia amb el grup cooperatiu Fruits de Ponent, va establir-s’hi com a membre del consell rector.
Fa un any i mig també va passar a formar part del consell rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, com a responsable de la fruita i l’horta.
La Maria té clar que cal dignificar el sector agrari, i va fer una demanda no cap a la Conselleria en concret sinó en general i sobretot cap a la societat: “no se’ns pot culpabilitzar de tot, no som els culpables del canvi climàtic ni de totes les contaminacions. No som els culpables de la sequera, no malgastem aigua sinó que la transformem en aliments, transformem l’aigua perquè tingueu un bistec o una poma a taula”.
Ella és una referent transformadora de La Segarra, juntament amb les altres 15 dones que van participar en la jornada. Les experiències vitals i accions quotidianes de cadascuna d’elles fomenten canvis en el nostre entorn, buscant tenir un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola.